Zinderende ‘Kotko’ van Radio Filharmonisch met Jurowksi

In Semjon Kotko van Prokofjev zit een geweldige partituur verstopt. De uitvoering van Groot Omroepkoor en Vlaams Radiokoor zorgde voor kippenvel. (NRC Handelsblad 28-11-16)

 

Semjon Kotko is niet Prokofjevs meest gespeelde opera. Dat heeft alles te maken met het libretto, een sociaal-realistische sovjetdraak naar Valentin Katajevs novelle Ik ben de zoon van werkvolk. Als soldaat Kotko in 1918 terugkeert naar zijn Oekraïense geboortedorp, krijgt hij trammelant met zijn schoonvader Ktatsjenko. De tsaristisch gezinde schoft huwelijkt Kotko’s verloofde Sofja uit en verlinkt zijn dorpsgenoten bij de Duitsers. Gesteund door de bolsjewistische partizanen weet Kotko de boel op het nippertje te redden.

Dat onder de duimendikke agitprop een geweldige partituur schuilgaat, bleek tijdens een vrijwel uitverkochte ZaterdagMatinee. Onder leiding van Vladimir Jurowski gaf het Radio Filharmonisch een zinderende concertante uitvoering met een verrassing in de staart. Na het pompeuze slotkoor hernam Jurowski het koraal uit de vierde akte. Op een negentiende-eeuws, maar akelig actueel gedicht over het lijden van het Oekraïense volk zorgden een subliem Groot Omroepkoor en Vlaams Radiokoor voor kippenvel.

IJzersterk was de Russisch sprekende solistencast, een pre aangezien Prokofjevs vocale stijl sterk teruggrijpt op de subtiliteiten van het gesproken woord. Moeiteloos schakelend tussen snedig parlando en expressieve lijnen gaf tenor Oleg Dolgov een overtuigende lezing van de titelrol. Sopraan Lyubov Petrova tekende voor een geloofwaardige Sofja, maar miste de theatrale présence van mezzosopraan Alexandra Kadurina (Kotko’s zusje Frosja). Met zijn diepe bas portretteerde Maxim Mikhailov (Ktatsjenko) een schurk uit een stuk.

Bloedstollend: hoe Jurowski het strijdgewoel van de derde akte venijnig oppookte met messcherpe tempowisselingen en denderende climaxen.

*****

Semjon Kotko van Sergej Prokofjev
Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en Vlaams Radiokoor o.l.v. Vladimir Jurowski.
Gehoord: 26 november, NTR ZaterdagMatinee

NRC Handelsblad 28-11-16

 

Zinderende ‘Kotko’ van Radio Filharmonisch met Jurowksi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *