Wisselvallig recital van toetsentovenaar Radu Lupu

De Roemeense pianist was niet op zijn best in Rotterdam. Af en toe maakte Lupu zijn reputatie waar, maar hij klonk ook stram en zwalkend. (NRC Handelsblad 12-12-16)

Eind mei zal Radu Lupu na vijf jaar weer zijn opwachting maken in de serie Meesterpianisten van Het Concertgebouw. In een stampvolle Jurriaanse Zaal (De Doelen) nam de legendarische toetsentovenaar alvast een voorproefje met vrijwel identiek repertoire.

Er bleek nog flink wat werk aan de winkel voor de 71-jarige Roemeen, die vrijdagavond een zeer wisselvallig recital gaf. Haydns Andante met variaties in f-klein klonk stram: de na de tel vallende melodie van de eerste variatie zwalkte door een slepende timing. De tweede kraakte onder stroef kruisende handen.

Robert Schumann schreef zijn Fantasie in C-groot met zijn geliefde Clara in gedachten. Bij Lupu wilde het onderhuidse verlangen aanvankelijk maar niet vonken door lage tempi, foute noten en rommelig pedaalwerk. Toch waren er ook momenten waarop de pianist zijn reputatie van superieure klankmagiër wél waarmaakte. Het langzame derde deel werd onder zijn handen tot een warmbloedige wensdroom vol hunkerende bassen en blozende bovenstemmen.

Tsjaikovski’s Seizoenen-cyclus kende een prachtig voorjaar met lichte lentebriesjes in de rechterhand (april) en zonovergoten akkoorden in mei. De virtuoze zomerdeeltjes vielen hopeloos in het water maar werden deels goed gemaakt met een soepel zwierende decemberwals en een magistraal gespeelde toegift: Schuberts Impromptu opus 142/2.

**

Radu Lupu
Haydn, Schumann, Tsjaikovski
Gehoord: 9 december, De Doelen, Rotterdam

NRC Handelsblad, 12-12-16

Wisselvallig recital van toetsentovenaar Radu Lupu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *