Uitstekende uitvoeringen van De Raaffs symfonieën

Dat Robin de Raaff een begenadigd orkestcomponist is, is terug te horen op deze cd waarop drie van zijn vier symfonieën zijn samengebracht.

 

Volgens de tekst in het cd-boekje is Robin de Raaff „misschien wel de belangrijkste Nederlandse symfonicus van de 21ste eeuw”. Met nog zo’n tachtig jaar tot de volgende eeuwwisseling lijkt die conclusie wat voorbarig, maar dat hij een begenadigd orkestcomponist is, lijdt geen twijfel.

Na zijn conservatoriumstudies ging De Raaff in de leer bij meesterorkestrator George Benjamin. Twee jaar lang reisde hij eens per maand naar Londen om er alles te leren over instrumentatie, timbre en textuur.

Dat is terug te horen op deze cd, waarop drie van De Raaffs vier symfonieën zijn samengebracht, in uitstekende uitvoeringen van onder meer de Radio Kamer Filharmonie en Het Gelders Orkest. Prachtig hoe De Raaff het Raschèr Saxophone Quartet in zijn Tweede symfonie zacht snaterend laat opdoemen uit een mist van hoge violen en harppingels. Of hoe hij in zijn Vierde het gebeier uit Emily Dickinsons How Still the Bells vertaalt naar gewichtsloze tinkeltexturen.

****

De Raaff
Radio Kamer Filharmonie, Orchestre de Picardie, Het Gelders Orkest, Raschèr Saxophone Quartet, Doelen Ensemble

NRC Handelsblad 12-09-18

Uitstekende uitvoeringen van De Raaffs symfonieën