Poweraria’s vol bloemrijke metaforen van Antonio Caldara

Barokspecialist Andrea Marcon dirigeerde in de ZaterdagMatinee de Nederlandse première van Antonio Caldara’s ‘La concordia de’ pianeti’. Ondanks knappe vocale prestaties wist de plotloze gelegenheidscantate niet te boeien.

 

De Italiaanse barokcomponist Antonio Caldara (1670-1736) behoorde in zijn tijd tot de grote jongens, maar verdween na zijn dood in de schaduw van collega’s als Händel en Vivaldi. Sinds een jaar of wat is hij het onderwerp van een heuse Caldara-renaissance en wordt er met enige regelmaat een vergeten partituur van zijn hand opgeduikeld uit de archieven.

Neem La concordia de’ pianeti, een feestcantate die Caldara in 1723 componeerde voor de naamdag van Elisabeth Christine von Braunschweig-Wolfenbüttel, tegenwoordig vooral beter bekend als de echtgenote van de Habsburgse Keizer Karel VI. Dirigent en barokspecialist Andrea Marcon herontdekte het werk in 2014, nam het op met zijn gezelschap La Cetra en leidde dit weekend de Nederlandse Première in de NTR ZaterdagMatinee.

Over de plot van La concordia kunnen we kort zijn: die is er niet. In plaats daarvan voert Caldara de zeven goddelijke naamgevers van de destijds bekende planeten ten tonele om samen de schone, schrandere en deugdzame ‘Elisa’ te trakteren op een twee uur durende lofzang vol vocaal vuurwerk, geëxalteerde superlatieven en bloemrijke metaforen.

De zangerscast die de niet aflatende stroom aan poweraria’s voor zijn rekening nam, was in grote lijnen voortreffelijk. Speciale vermelding verdient de Australische countertenor David Hansen (Apollo) die zijn hoge registers zonnegodwaardig liet stralen en Marcons pittige tempi moeiteloos verteerde met zijn atletische vocale wendbaarheid.
Met haar warme mezzo portretteerde Delphine Galou een vurige Venis. Tenor Emiliano Gonzalez Toro en bas Luca Tittoto overtuigden als Mercurius en Saturnus.

En toch, ondanks de knappe vocale prestaties en Marcons gedreven muzikale leiding bleek de plot-, drama- en conflictloze gelegenheidscantate te weinig om het lijf te hebben om twee uur lang te boeien. Na afloop vroeg je je onwillekeurig af of Caldara’s La concordia de’ pianeti eigenlijk onterecht vergeten was.

***

Caldara
La Cetra Barockorchester, Vokalensemble Basel o.l.v. Andrea Marcon
Gehoord: 28-04-18, Het Concertgebouw, Amsterdam

NRC Handelsblad 29-04-18

Poweraria’s vol bloemrijke metaforen van Antonio Caldara