Foto Elmer de Haas.

Hannigan en De Leeuw: een uitzonderlijk liedduo

Sinds hun internationaal bejubelde Satie-cd (2016) staan Barbara Hannigan en Reinbert de Leeuw te boek als een uitzonderlijk liedduo. Op hun lang verwachte tweede album Vienna: Fin de Siècle maken ze die reputatie dubbel en dwars waar.

 

In het Wenen van omstreeks 1900 werd het romantische kunstlied tot een intens kookpunt gebracht. Getuige Schönbergs Vier Lieder opus 2 of Bergs Sieben frühe Lieder. Hyper-geladen miniatuurtjes zijn het, op het snijvlak van laatromantiek en ontluikend expressionisme.

Hannigan doordesemt haar chromatische lijnen met Weltschmerz en verlangen, maar behoudt lichtheid en souplesse. Op strategische momenten laat ze haar lenig vibrerende geluid uitdunnen tot bijna-spreekzang. Ronduit griezelig is het quasi-gefluisterde “mir war so bang” in Bergs Traumgekrönt. In Weberns Fünf Lieder heeft De Leeuw aan een paar maten voorspel genoeg om mysterieuze nachtelijke werelden op te roepen.

Verrassende repertoirekeuze: Alma Mahlers zelden opgenomen Fünf Lieder uit 1915, maar ook van ijzeren repertoire als Wolfs Mignon-liederen maken Hannigan en De Leeuw iets heel bijzonders.

*****

Schönberg, Webern, Berg, Zemlinsky, Alma Mahler, Wolf
Barbara Hannigan, Reinbert de Leeuw

NRC Handelsblad 10-10-18

Hannigan en De Leeuw: een uitzonderlijk liedduo